Ако ви е писано, дори да се разделите с този човек, може да се срещнете по нов начин

„Има ли живот след развода?“ – емоционалната тема в LadyZone за раздялата, в която ви разказваме лични истории и търсим съветите на специалистите. Психологът Надежда Борисова, член на Българската асоциация по психотерапия, дава напътствия за това нужно ли е двойката да потърси помощ от специалист, какви са знаците на изчерпаната връзка, как да не стигаме до шумни скандали и струва ли си да останем семейство „само заради децата“.

Когато се влюбваме в даден човек, всъщност правим проекция на личните си качества. Влюбваме се в самите себе си, проектирайки нашите най-добри черти върху другия. В такива ситуации много хора си казват – той е също като мен, имаме много общи неща.
Връзката важи и в друга посока – когато вдигаме скандал на човека, когото обичаме. Тогава всъщност излизаме от рамката и се обръщаме към това, което не харесваме в себе си. Тъй като към себе си е по-трудно да сме агресивни, го правим към другия. Вдигайки семеен скандал, всъщност вдигаме скандал на самите нас. Така е най-лесно. Това е един от аспектите, с които психологията обяснява тези отношения.

Само ако имаш съзнателна връзка със самия себе си, може да създадеш хармонична връзка и с друг човек. Но докато това ти е „сляпо петно“, ще имаш проблеми с всяка следваща връзка.

Най-често семействата в криза в отношенията търсят външна помощ от психолог, терапевт или медиатор, защото искат да имат узнаят и другата гледна точка. Много често ние сменяме гледната точка или човека, но основата остава същата. И така, логично, стигаме до едни и същи отношения. Или избираме едно и също, или у нас остава нещо,което не сме отработили и превъзмогнали.

Ако на една жена й предстои развод, е важно и полезно да потърси помощ. Не е задължително, но е пожелателно. Полезно е двойките да избират медиатори, които ще им дадат външна гледна точка. Добре е да се работи в посока дали тези отношения са наистина приключили, или могат да се съхранят. Ако наистина са изчерпани, помощта може да дойде под формата на съвети как да се излезе от връзката по най-добрия начин.

Write a comment