Да опознаеш себе си е най-доброто средство за лечение

 

Много често, когато видим симптома на едно нездравословно състояние, искаме да се отървем от него. Не, ние трябва да му бъдем Благодарни! Да обичаме симптома, защото той ни показва това, което ни липсва. Той ни посочва къде грешим.

 

Затова не бива да пренебрегваме симптомите, да ги потискаме с лекарства и с досада да чакаме да преминат. Редно е да приемем симптома като наш приятел, да общуваме с него, за да може той да ни поведе към изцеление на душата и тялото.

 

В тази статия ще  разгледаме някои от така наречените „женски смущения“ и по-точно – тяхната психосоматика. Симптомът е външният израз на нашите вътрешни психически конфликти. Ще се опитам да дам яснота относно кои симптоми дават индикация, че някоя част от тялото „крещи“ и настоява за вниманието на психиката.

 

Да опознаеш себе си - най-доброто лечение

Да опознаеш себе си – най-доброто лечение

Нередовна и тежка менструация

 

Смущението в менструалния цикъл е доста срещано. Непримиримостта със собствената женственост е в основата на проблемите с цикъла. Главното качество на женското начало е даването, отдаването. Жената би трябвало да се отдава на мъжа, на сексуалното общение с него.

 

За съжаление много жени имат проблем да се отдадат свободно. Подобно на рекламите на дамски превръзки, където скритият конфликт е: “Съгласна съм да бъда жена, но не и да приема всичко, което носи женската същност!Искам да бъда свободна и независима дори и в „тези дни!“… 😉

Но ние сме жени и това е прекрасно! Научете се да се радвате, защото само ние „даваме“ живот и на живота!

 

Болезненото изживяване на женствеността – болката по време на цикъл – много често говори за проблеми и в половия живот. Да се отдадеш и отпуснеш – това е съвсем естествено и красиво.

 

Доверие и отдаване

Доверие и отдаване

 

Липса на оргазъм – страх от уязвимост

 

Да поговорим за сексуалния акт и по-точно за оргазма или липсващия такъв (аноргазмия). Какво се случва с нас по време на оргазъм? Губим контрол. Все едно летим… Може да се опише и по много други начини, но истината е, че зад тези определения стои ситуация, която ни плаши: онзи Аз, когото споменах по-рано, изчезва в момента на отпускане, наречен оргазъм.

Ще споделя какво често се среща в моята практика:
Идва жена, която има проблеми в секса, но много обича партньора си. Стигаме до момент на доверие и споделяне:

A: Как преживяваш тези моменти на отдаване и удоволствие?

Б: Със страх!…

А: Страх от какво?

Б: От това да се отпусна, да бъда видимо слаба…

 

Когато бях малка, баща ми винаги ми казваше: „Стегни се, бъди силна! Няма да хленчиш и да си слабачка! Стегни се!”… Но когато сме свикнали да се стягаме в живота ежедневно и постоянно, тогава как да се отпуснем само за малко – само за един интимен момент? Трудно!

 

Липсата на оргазъм говори също и за отхвърляне. Отхвърляне на това да получиш от другия, от противоположния пол, дори това, което ни дава, да е върховно удоволствие. Пак говорим за контрол – не допускам другия да ми се наслади. Означава също ,че и в ежедневието си трудно се оставям да получа и да изпитам удоволствие, без да се чувствам виновен.

 

Ако мислите, че наказвате другия, грешите. Наказвате само себе си. Оргазмът е най-съвършеното средство да се слееш с другия, да слееш душа, дух и тяло в едно! Вие заслужавате удовлетворение и удоволствие в живота си – позволете си и работете за тях!

 

страх от уязвимост

страх от уязвимост

 

Прочетете повече за липсата на оргазъм

 

Фригидност – липса на желание за секс и ласки

 

Фригидността е още една пречка по пътя към постигане на хармония. Много често борбата за надмощие между женска и мъжка енергия води до трудност и нехармонични отношения. Когато жената не може да се отпусне и да бъде доминирана от мъжа дори по време на сексуален акт, този страх води до фригидност. Желанието за близост изчезва.

 

А много често жени с този проблем споделят, че чрез самозадоволяване си стигат до оргазъм и предпочитат този начин. Тоест, разбираме, че това не е патология. Понякога там се крие и страхът на жената от собствения й нагон, както и от възприемане на жената като лека, уличница и т.н.


Изпускане на урина

 

Най-честите проблеми, свързани с пикочния мехур, са: незадържане на урина (инконтиненция), което е механичен проблем; пролапс (смъкване на орган или част от такъв); цистит и други. Много жени страдат от инконтиненция.

 

Знаем, че когато сме в състояние на психическо напрежение, притеснение, стрес, изпит или друго, на повечето от нас често ни се пишка. Организмът по този начин „освобождава напрежението“. А и това винаги може да бъде добър претекст да излезем от ситуация. Това причинява усещане за натиск отвътре и упражняване на натиск отвън, върху другите. Тоест симптомът ни дава власт.

 

Но тук по скоро ще засегна пикочния мехур като съдържател на течност. Течността в тялото е свързана и с емоционалното тяло, с желанията, със способността да се чака за осъществяването им. Свързана е също с имането на пари: със страха дали изкарвам достатъчно.

 

Ако организмът задържа урина, това показва, че прекаленият контрол на желанията и страхът да ги покажем води до непускане и чрез органите. Съответно, ако човек не може да се удържа, значи тялото показва, че не може да се контролира и има нужда веднага да му бъдат задоволени желанията. Има нужда да се облекчи.

 

В този случай напрежението в тялото прелива, както тенджерата под налягане има нужда да се изпуска през малък отвор, за да не избухне.

 

Пролапс

 

Много често срещано състояние. Както споменах по-горе, представлява частично или цялостно свличане на орган. В частност ще говоря за пролапс на матката и на пикочния мехур. Обикновено те се получават вследствие на слабост в мускулатурата или поддържащата тъкан.

 

прости, излекувай обидата

прости, излекувай обидата

 

От психическа гледна точка можем да си обясним този проблем с нуждата на човек да бъде по-твърд в тази област. Както например при мехура говорихме за притискане и принудителна нужда от отпускане. Чрез тези сигнали тялото контактува с нас.

Изпадането на матката е характерно за жената без спирачки. Тук имам предвид прекалените свобода и себедостатъчност. Вашият най-женски орган – матката – е закрепен с добре развити връзки към бедрата. Ето ви юздите! Ако жената се е отпуснала, престанала е да се грижи за себе си, „отпуска юздите“, матката се смъква или изобщо изпада.

 

Матката е изворът на живота, на съзиданието, на импулса да твориш. Също така в нея са събрани обидите и невярата в себе си… “Каква жена и майка съм?”

Прочетете статия за това какви проблеми може да причини обидата.

Както смъкването на матката, така и на вагината показват срив или загуба, чувство заизгубен контрол над случващото се, безнадеждност и безпомощност. Тъй като смъкването се случва предимно след раждане или след менопаузата, то подсказва усещането, че губим контрол, сякаш тялото ни вече не е наше и междувременно се боим, че сме изгубили женствеността си.

 

пролапс - липса на контрол

пролапс – липса на контрол

 

Това често се комбинира с чувство за сексуална непривлекателност или отхвърляне, или липса на желание за всякаква сексуална активност.

 

Научете повече за състоянието пролапс 

Вагинит (възпаление на влагалището)

 

Вагинитът е много потиснат и силен гняв. По-голямата част от проблемите на вагината са свързани с половия живот на жената, защото тези проблеми й пречат най-вече да има полови контакти. Жената смята, че заслужава повече. Много често се чувства използвана, сексуално манипулирана и неоценена.

 

Тя смята, че това не зависи от нея и няма контрол върху честотата и ситуациите на полов контакт. Гневът, който тази жена изпитва, се дължи на факта, че не си дава правото да желае сексуални отношения. Винаги, когато имате инфекция, става дума за гняв!

 

В случая е добре да се преосмислят старите ни разбирания за секса. Добре е също да осмислим, че някога някой ни е наранил или отхвърлил и тази ситуация си остава там и тогава. Тялото ни иска да бъдем желани. Този гняв не може да се „изхвърли“, но може да се работи в посока към нагласата да живеем „тук и сега“ и да се научим да прощаваме.

 

да живеем „тук и сега“

да живеем „тук и сега“, да прощаваме

 

Вагинална сухота

 

Проблемът на “твърде сухото влагалище” по време на полово сношение често се свързва с жени в менопауза. Безспорно тези проблеми се увеличават по време и след менопаузата, но по-младите жени също страдат от липсата на вагинално овлажняване.

 

На първо място трябва да се изясни дали проблемът е чисто физиологичен или е на психическа основа, т.е. потискане на стимулите, липса на интерес, стрес, нервност, тревожност, проблем с партньора. Може да е резултат от травматични изживявания, като например сексуално малтретиране или неприятни ситуации. Може да е следствие от полово възпитание, свързано с табута.

 

сексуални табута

сексуални табута

 

Тези проблеми трябва да се признаят и да се преодолеят на личностно ниво. Понякога е необходима и професионална помощ, за да се намали стресът, а и жената да успее напълно да осъзнае и преработи причините за проблема. Полезни могат да се окажат психотерапията и сексуалната консултация.

 

„Да усъвършенстваш себе си не означава нищо друго, освен да се научиш да виждаш себе си такъв, какъвто си! Да познаваш себе си не значи да познаваш своя Аз… Защото нашето Аз ни разболява, а нашето Себе е здраво…”

Д-р Рюдигер Далке – „Болестта като път“

 

 

Ако налице е психологическа пречка към възприемането на сексуалността, редно е да търсите корена на тази пречка, да я анализирате и така е напълно възможно да я преработите. Когато трудно си изразявате емоциите, трудно ви е също да се отпуснете и да си позволите нещо да излезе от вас. Изпитвате срам от тялото си, от неговите течности. Имате нужда “да се изплачат неизплаканите сълзи”.

 

Още информация за сухото влагалище 

 

Сексуалността е тясно свързана с чувствата, с изразяване, признаване. Блокирането им води до блокиране и на сексуалността (неорайхиански теории). Учете се да се изразявате, не задържайте твърде дълго в себе си неизказани и непоказани емоции. В противен случай потъпквате самите себе си, а по този начин и близките ви започват да се тревожат за вас.

 

Постоянно се грижете за себе си! Повтаряйте си утвърждения като: “Енергията е вътре в мен. Аз съм добра и прекрасна Жена! Аз съм уникална, неповторима. Аз съм най-добрата майка за моето дете!”

 

Аз съм добра и прекрасна Жена

Аз съм добра и прекрасна Жена

 

И никой на този свят не е създаден, за да бъде сам. Обичайте (се)!!!

*  *  *

 

Притча за силата на вярата и постоянството:

 

„Две жаби паднали в бака с мляко. Едната се примирила и потънала, а другата неуморно удряла с крачета, надявайки се да изплува и да се спаси. Тя така активно „била“ течността, че избила маслото. То станало нейна опора, чрез която се измъкнала от кофата.„

Поуката: Всяко живо същество има вроден инстинкт да се запази и съхрани, който при определени параметри задейства прикритите резерви на организма.

 

Автор: Надежда Борисова

0885547681

http://www.ipsiholog.bg/

Write a comment